Vuodet 2002-2015
Savonlinnassa, Savonniemen Huvila rakennuksessa, on toiminut panimo vuodesta 2002 alkaen, nyt siis jo yli 20 vuoden ajan! Alkuperäinen nimi oli Savonniemen Oluttehdas ja sen omistajajoukkoon kuuluivat mm. Tuomas Markkula sekä Markku Pulliainen. Kyseiset herrat ovat vielä nykyäänkin olutalalla tunnettuja nimiä, vähän kuin Rock tähdet musiikki puolella. Muut alkuperäiset omistajat olivat Jussi Hukkanen, Olli Salasmaa, Johanna Rossi ja Jyrki Paavilainen. Markku vastasi oluen tekemisestä ja Jussi oli vastuussa Huvilan ravintolasta. Keittiöpuoli oli ensi alun jälkeen Petri Lappalaisen osaavissa käsissä.
2009 vuonna alkuperäiset 2000 litran panimolaitteet vietiin Porvoon lähellä olevan Pernajan kylään perustettuun Malmgårdin panimoon, johon myös isoimmat omistajat kuten Tuomas ja Markku siirtyivät. Savonlinnan panimoa ei kuitenkaan lakkautettu vaan tiloihin hankittiin Savonlinnassa SP stainlessilla valmistetut pienemmät 700 litran keittovehkeet. Samalla Jussi Hukkanen otti päävastuun panimosta sekä ravintolasta.
Panimo on vaihtanut yhden kerran kokonaan omistajaa ja se tapahtui tammikuussa 2016. Jussi oli mukana perustamassa uutta Passio -nimistä ravintolaa Helsinkiin loppuvuodesta 2013 ja tämän pyörittäminen vei lopulta niin paljon aikaa, että Huvilan kaikki liiketoiminnot päätettiin myydä kesän 2015 jälkeen.
Panimon uudeksi omistajaksi tuli Savon Mafia Oy, joka omisti jo valmiiksi muutaman ravintolan Savonlinnassa. Etenkin panimon ostaminen tuki erinomaisesti jo olemassa olevaa liiketoimintaa. Panimo päätettiin nimetä Waahto Breweryksi, saman omistajan alaisuudessa olevan Ravintola Waahdon mukaan. Waahto nimi on yllättävän täydellinen Savonlinnassa toimivalle panimolle. Lyhyesti kerrottuna kyseinen sana kuvaa oluen vaahtoa ja samalla sen voi yhdistää helposti Savonlinnan vesistön tyrskyihin. Tupla V puolestaan korostaa Savonlinnan pitkää historiaa ja luo samalla vanhahtavaa arvokkuutta verrattuna siihen, että käytössä olisi vain tavallinen V -kirjain.

Vuosi 2016 – Waahto Breweryn synty
2016 tammikuun ensimmäisten päivien aikana Tuomas Markkula, Markku Pulliainen sekä Jussi Hukkanen aloittivat uusien omistajien kouluttamisen kaupallisen panimon epävirallisiksi Olutmestareiksi. Koulutuksen saivat Jari Kouvalainen, Ville Marttila, Mikko Kauppinen, Janne Kupiainen, Ilkka Poutanen sekä Marja-Liisa Kaulanen. Ensimmäiset keitot tehtiin jo tammikuun 18. ja 19. päivinä, kun ulkona oli yli -30 astetta ja kaikki miettivät, että näinköhän vesihanoista saadaan ollenkaan vettä aamulla. Vettä saatiin ja oluen tekemistä päästiin harjoittelemaan ihan käytännön tasolla. Teoriakoulutusta jatkettiin usean kuukauden ajan ja samalla oppeja päästiin siirtämään käytäntöön, kun oluita keitettiin lisää lähes joka viikko.
Ensimmäisenä vuotena tehtiin 58 keittoa ja niistä saatiin karkeasti 33 000 litraa hanassa tarjoiltavaa juomaa. Erilaisia oluita oli lopulta tehty 11kpl ja tähän päälle vielä omena siideri. Juomien tekemisestä vastasi alkukuukausien jälkeen pääasiassa Kouvalainen sekä Marttila. Oluiden näkökulmasta voidaan nostaa kaksi onnistujaa tältä ensimmäiseltä vuodelta. Session IPA -tyyliä edustava Single Hop Citra on ensimmäinen helmi. Tätä olutta valmistettiin ensimmäisen kerran elokuussa ja se suunniteltiin, sekä keitettiin, yhdessä Savonlinnalaisen olutharrastajan ”Ladan” kanssa. Tämä on yhä edelleen yksi Waahto Breweryn parhaista ja suosituimmista oluista. Toinen huippusuosion saanut kokeilu oli suussa sulavan pehmeä Kaneli-Vanilja Stout. Tämän osalta päämausteen hinta (kokonainen vanilja tanko) ja sen käsittelyn hankaluus on pakottanut hylkäämään juoman tekemisen suunnitelmat yhä uudelleen ja uudelleen vuosien varrella.
Vuosi 2017 – Isoa kasvua
2017 alkoi erittäin positiivisissa merkeissä, kun panimolla otettiin jo tammikuussa käyttöön upouusi USA:ssa valmistettu Meheen M6L pullotuskone, jota ajetaan yhä edelleen noin 1 laatikko eli 24plo per minuutti tahdilla. Edellisenä vuotena juomaa oltiin myyty vain ravintoloiden hanoihin kegeissä eli teräksisissä ”baari tankeissa”, mutta nyt Waahto Brewerylle avautui mahdollisuus päästä myös kauppojen hyllyille. Tämä tilaisuus käytettiin hyödyksi ja juomaa alkoi liikkumaan sitä tahtia, että panimolle oli pakko palkata uusi työntekijä. Uuden työntekijän haku aloitettiin keväällä ja jo samana kesänä panimolla työskenteli erittäin kovan tason ammattilainen, virallisesti koulutettu Olutmestari Jari Korhonen. Tämän palkkauksen myötä panimolla pystyttiin tekemään koko kevään ajan mietittyjä työntekijöiden toimenkuvien muutoksia. Korhonen otti vastuun oluiden sekä siiderin tekemisestä ja Kouvalainen siirtyi hoitamaan panimon taustatöitä sekä myyntiä. Marttila pääsi keskittymään ”päivätyöhönsä” eli Happy Time baarin johtamiseen.
Tänä toisena toimintavuotena tehtiin 118 keittoa ja niistä saatiin noin 70 000 litraa juotavaa. Tuotanto siis käytännössä tuplaantui toisena vuotena! Tämän vuoden ehdottomasti isoin hitti oli mustalaispanimo Humaloven kanssa yhteistyönä tehty Mango Milk Mild 3,2%. Tämä olut oli kertaluontoinen kokeilu ja sitä ei ollut tarkoitus tehdä lisää. Mutta katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Toinen huippu olut, joka tänä vuotena kehitettiin, oli Kahvi Stout. Kahvi Stout on saanut vuodesta 2017 alkaen joka vuosi ”ehdolla Suomen Parhaaksi Olueksi” -diplomin ja sillä on jo kolme palkintoa, joista yksi on Englannista ja kaksi Suomen Paras Olut -kilpailusta.

Vuosi 2018 – Muutosten aika
Edellisvuoden huiman kasvun myötä panimo haluttiin irtauttaa emoyhtiö Savon Mafiasta ihan omaksi yhtiöksi. Prosessi aloitettiin tammikuussa erinäisten lupaperien täyttämisellä ja se saatiin vietyä loppuun saakka 10.6.2018 kun Tulli oli käynyt jälleen kerran tarkastamassa tilat. Edellisen kerran Tulli kävi panimolla kesällä 2017, kun saimme panimon käyttöön Huvila-rakennuksen toisessa päädyssä olevan ravintolasalin. Siitä tuli pullotushuone. Sitä edellisen kerran Tulli kävi pyörähtämässä tammikuussa 2016, kun panimon toiminta siirtyi uusille omistajille, eli meille. Josko heitä ei tarvitsisi pyytää käymään seuraavana vuotena... Niin tai näin, Waahto Brewery on siis ollut oma itsenäinen yhtiö jo 4 vuotta, kun kirjoitushetkellä eletään kesää 2022!
Uuden yhtiön omistuspohja oli seuraava: Isoin omistus on Selvä Pyy Oy:lla (ravintola pubi Äkäslompolossa) ja henkilöomistajina on Janne Kupiainen, Jarno Jaksola sekä Jari Kouvalainen. Savon Mafia ei siis omistanut panimosta muutoksen jälkeen enää yhtään osaketta. Toimitusjohtajaksi valittiin Jari Kouvalainen.
Kolmantena toimintavuotena tehtiin tasan 100 keittoa ja niistä saatiin noin 65 000 litraa juotavaa. Tänä vuonna kokeiltiin erikoisempaa keittostrategiaa ja siideriä tehtiin ennätykselliset 12 keittoa, joka näkyy keittojen vähyydessä. Siideriä pitää kypsyttää 2-3kk kun olut on puolestaan valmis 1kk päästä keittämisestä. Nyt konkretisoitui se, että jokaista siideri keittoa kohti olutta on tehtävä 1-3 keittoa vähemmän. Tässä on myös syy siihen, että miksi emme pysty nykyään vastaamaan siiderin kysyntään; sitä ei pystytä tekemään hirmuisesti, muutoin oluen tuotanto kärsii pahasti.
Tämän vuoden erikoisuus oli keväällä käyty Red Ale kilpailu, jossa tehtiin kaksi muutoin samanlaista Red Ale -olutta, mutta hiivat olivat täysin erilaiset. Toinen keitos myyntiin Happy Time Baarin hanasta ja toinen oli tarjolla Bistro Waahdon hanassa. Asiakkailla oli noin kahden kuukauden verran aikaa käydä maistamassa, että kumpi olut on heidän suuhunsa paremmin sopivaa. Panimon facebook sivuilla oli yksinkertainen äänestys postaus, jonka kautta pystyi antamaan oman äänensä. Tämä oli hyvin mielenkiintoinen tapa päättää, että mitä olutta tehdään jatkossa. Lopulta nykyinen Red Ale ”New England”, joka oli Happy Timen hanassa, voitti kilpailun selkein äänin (70% vs. 30%). Kyseinen Red Ale voitti seuraavana vuotena Suomen Paras Olut -kilpailussa hopeaa. Savonlinnalaisilla on siis selkeästi mitalin veroinen makuaisti!
Vuosi 2019 – Kasvun suunnittelua
Vuosi 2019 oli poikkeuksellisen tasainen. Tänä vuonna kiinnitettiin erityistä huomiota prosessien toimivuuteen ja koko toimintaa kehitettiin sujuvammaksi. Alkuvuodesta panimoa remontoitiin hieman, joka antoi aikaa hengähtää, kun panimo piti pitää kiinni vähän aikaa. Janne Kupiaisesta tuli panimon toimitusjohtaja, joka antoi Jarille enemmän aikaa keskittyä tuotteiden myyntiin. Tämä vastuualueiden muutos toimi ja vuoden loppuun mennessä Waahto Breweryn tuotteita oli saatavilla ympäri Suomea niin ravintoloista kuin K-kaupoistakin.
Menekin kasvaessa havahduttiin siihen, että vaikka tekisimme mitä toimenpiteitä tuotannon puolella, juomaa ei pystytä valmistamaan niin paljoa kuin mikä on niiden kysyntä. Tuoteperhettä jouduttiin supistamaan jo alkuvuodesta hieman ja siiderin tekemistä rajoitettiin 6 keittoon vuodessa. Nämäkään toimet eivät auttaneet vaan etenkin kesällä jouduttiin myymään joidenkin tuotteiden osalta ”ei oota”.
Uusien laitteiden etsiminen aloitettiin alkuvuodesta ja sopiva valmistaja löytyi syksyllä. Tämän myötä tuotantokapasiteetti saataisiin nostettua niin isoksi, että juoma ei loppuisi enää kesken. Ei edes kesällä. Päätimme että Waahto Brewerylle olisi kaikista järkevintä ostaa 1000L laitteisto, jolla pystyttäisiin tekemään tupla keitto, eli 2000L per päivä. Näin ollen reseptien skaalaus isommiksi olisi hallittua ja juomat eivät muuttuisi niin paljoa kuin isommalla skaalauksella kävisi. Käymistankkejakin tulisi niin paljon, että niihin mahtuisi useamman viikon keittelyt ja silti osa jäisi tyhjiksi. Tai eihän ne tyhjiä olisi, vaan niissä olisi juomaa, joka kypsyisi pidempään ja ne olisivat näin ollen erityisen herkullisia. Laitteet oli tarkoitus laittaa tilaukseen keväällä 2020, jotta ne olisivat valmiit sykyllä 2020.
Vuonna 2019 tehtiin kevään remontin takia, jolloin panimo oli kiinni yli kuukauden, vain 104 keittoa. Keittojen määrässä kasvua ei siis tullut tänä vuonna, mutta litroja tehtiin hieman edellisvuotta enemmän, kun prosessia saatiin hiottua tehokkaammaksi. Edellisenä vuotena ensi valonsa nähneen Blondin menekki kasvoi tämän vuoden aikana erittäin isoksi ja sitä sekä Amberia tehtiin kumpaakin lähes 20 keittoa. Nämä kaksi juomaa ovat olleet tästä lähtien panimon suosituimmat oluet.
Vuosi 2020 – KORONA paniikki
Vuosi 2020 alkoi normaalisti, hieman rauhalliseen tahtiin. Tammikuussa lyödään lukkoon aina koko vuoden suunnitelmat keittokalenterin osalta. Tuotanto on jouduttu suunnittelemaan jo edellisenä vuotena, kun on pitänyt tehdä raaka-aineiden ennakkotilaukset, mutta tammikuussa päätetään, että mitä tehdään ja milloin. Tarkoitus oli tehdä ennätysmäärä juomaa koko kevään ajan niin että sitä riittäisi hyvin kesäksi ja ehkä jopa syksyksi siltä varalta, että uudet laitteet saadaankin Suomeen hieman ennakoitua aikaisemmin.
Tammi- ja helmikuu sujuivat suunnitellusti ja tällä tahdilla keittoja tulisi tehtyä vuodessa yli 120. Maaliskuun alkukin oli kiireistä niin pitkään, kunnes maailmalta alkoi kuulua kammottavia asioita. Kun Korona julistettiin Pandemiaksi, siinä samassa koko maailma painoi paniikki -nappulaa. Panimon ovet laitettiin säppiin ja kaikki tuijottivat koko päivän vain uutisia. Panimon ovia pidettiin kiinni lopulta lähes kuukauden verran ja lopputalvesta kun siellä oltiin, niin paikalla oli vain yksi työntekijä. Myös laitteiden toimitusta päätettiin lykätä ainakin vuodella, ellei jopa kahdella. Jälkikäteen ollaan kirottu sitä, että meidän kristallipallo ei toiminut. Kevään vähäiset keittomäärät vaikuttivat siihen, että juomaa ei ollut ihan hirmuisesti varastossa kesäkuun alussa, kun rajoitukset poistuivat. Se oli erityisen huono asia, koska kesällä sitä meni ja todella paljon!
Kesäkuun alussa totesimme, että ihmiset matkustavat ja he tulevat nimenomaan Savonlinnan alueelle, täällä kun on rauhallista eikä ulkomaille uskaltanut mennä. Ei ollut rauhallista enää sen jälkeen, kun alueella oli puolet koko Suomen väestöstä... Me laitoimme kattilat kuumiksi heti kesäkuun ensimmäisten päivien aikana ja saimme tehtyä niin paljon juomaa, että sillä päästiin heinäkuun yli, vaikka valikoima olikin suppeampi kuin normaalina vuotena.
Loppujen lopuksi ensimmäisenä korona vuotena keittoja tehtiin kunnioitettavat 94 kappaletta, joka on vain 10 keittoa vähemmän kuin edellisenä vuotena. Tänä vuotena uudistettiin Wehnän reseptiikkaa niin että siitä vaihdettiin asiakkaiden toiveesta hiiva. Kesällä oli tarjolla kolmea Vehnä olutta, joissa oli aikalailla sama runko, mutta joissa käytettiin eri hiivaa. Vanhalla hiivalla tehty vehnä sai kaikista vähiten suosiota, kun taas perinteisellä saksalaisella hiivalla tehty olut oli suosituin. Tällä hiivalla tehty olut muistuttaa Weihenstephaner Hefeweissbier -olutta, joka on ihan syystäkin maailmalla suosittu. Onhan se todella hyvä olut!

Vuosi 2021 – Tulevaisuus näyttää hyvältä
Syksyllä 2020 päätettiin että panimon tuotantoa ei ajeta alas seuraavana vuotena, vaikka uudet rajoitukset astuisivatkin voimaan. Oluen tekemistä jatkettiin ja vaikka erinäiset vastoinkäymiset hidastivatkin tuotantoa keväällä 2021, niin kesällä oltiin siinä tilanteessa, että kaikki tuotteet kestivät loppumatta lähes koko heinäkuun. Elokuussa varastot olivat lähes tyhjät, mutta tilanne oli silti huomattavasti parempi kuin edellisenä vuotena.
Syksyllä tuotantoa jatkettiin täysillä ja vuodenvaihteeseen mennessä keittoja oli tehty 105kpl. Tänä vuonna kokeiltiin muun muassa, että miten saataisiin tehtyä perinteistä Britti Bitteriä. Ja sehän onnistui oikein hyvin. Yorkshire Bitter sai heti julkaisun jälkeen niin ison suosion, että se loppui ihan täysin kahdessa viikossa. Tätä tehdään siis jatkossakin lisää. Kokeilimme myös matala-alkoholipitoisen Mild Ale:n tekemistä ja vaikka siitä tulikin hyvää, niin tätä olutta tehdään kovasti hiotulla reseptillä joskus myöhemmin lisää.
Laitteiston toimittajan kanssa sovittiin kesällä, että laitteet valmistettaisiin ja ne tuotaisiin Suomeen vuodenvaihteessa. Tai tämä oli tarkoitus. Merirahdin konttien hinnat olivat kohonneet meidän tietämättä 2000€:sta lähes 20 000 euroon per kontti ja tämä selvisi vasta kun laitteiden valmistus oli aloitettu. Näin ollen viiden kontin hinnaksi olisi tullut lähes 100 000€, joka olisi tuplannut laitteiston yhteishinnan. Pankit eivät hyväksyneet näin suurta korotusta, jolloin laitteiston päivitykseen ei saatukaan lainaa. Vaikka rahtien hinnat olivatkin nousseet, niin olimme panimona siinä tilanteessa, että uudet laitteet on saatava Suomeen, koska vanhat laitteet eivät mahdollista kasvua 70 000 litran vuosituotannon yli. Ja tämähän ei riitä, kun kysyntää on paljon isommalle määrälle.
Vuosi 2022 – Joukkorahoituksen aika
Waahto Brewery täytti 6 vuotta tammikuussa ja helmikuussa tehtiin panimon 600:s keitto. Tämä sai kunnian olla IPAa, joka oli panimon ensimmäinen keitto 6 vuotta aikaisemmin. Nimeksi tälle tuli käytännöllinen IPA600. Kevään aikana kokeilimme myös, että miten Kauramallas toimii ja teimme Kaura Stoutin. Tämä olut sai hyvän vastaanoton ja sitä tehtiin toinenkin keitto loppuvuodesta. Kaura Stoutia on saatavilla 2023 talvella ja keväällä Save File baarista (Tampere) sekä Selvä Pyy pubista (Äkäslompolo).
Kevät 2022 oli jokseenkin raskasta aikaa, kun pohdimme erilaisia rahoitusvaihtoehtoja ja mietimme samalla, että päästäänkö normaalia elämää sittenkään kokemaan kevään tai edes kesän aikana. Korona kurimus kun tuntui jatkuvan vain. Ja sitten Venäjä hyökkäsi Ukrainaan Maaliskuussa, joka nosti etenkin energian ja kaikkien raaka-aineiden hintoja huimasti.
Onneksi Korona hellitti jälleen kerran kesää kohden ja juomien hintojen nostaminen talven aikana vaikutti postitiivisesti panimon talouteen. Keväällä katsoimme jo positiivisin mielin tulevaisuutta kohti ja Waahto Breweryn hallitus rohkeni päättää, että panimon osakekanta avataan kaikelle kansalle. Lähdimme kesällä tarjoamaan panimon omistajuutta kaikille, jotka siitä ovat kiinnostuneet. Samalla omistajiksi on tarkoitus saada eri alojen osaajia, jotka pystyvät tarvittaessa auttamaan panimon väkeä erilaisten ongelmien ratkaisemisessa.
Keittelyitä ei vähennetty tänäkään keväänä ja tavoitteeksi asetettiin jo tammikuussa 10 keittoa per kuukausi, mikä toteutui erinomaisesti. Juomaa tuotettiin 10,5kk ajan ja keittoja kertyi 109kpl. Ilman epäkuntoista jäähdytintä olisimme saaneet tehtyä keväällä muutaman keiton enemmän.
Jäähdytin ongelmista huolimatta kesäkuun alussa oluiden osalta varastot olivat hyvällä mallilla, mutta siiderin kysyntään ei pystytty vieläkään vastaamaan ja se loppui jo heinäkuun alussa. Hiljaisesta myyntikesästä johtuen emme kärsineet syksyllä samanlaisesta ”ei oo” ongelmasta kuin aikaisempina vuosina. Keittelyitä jatkettii koko alkusyksyn ajan täysillä tehoilla, jotta juomavaraston kokoa saataisiin kasvatettua ”pahan päivän varalle”.
Joukkorahoituskampanja käynnistyi 2022 vuoden heinäkuun alussa ja tavoitteena oli saada 150 000€ kasaan. Tämän jälkeen olisi alkanut uusien tilojen remontointi, muuttopuuhat ja uusien laitteiden rahtaaminen Suomeen. Laitteet olivat jo valmiit ja uudet tilatkin oli jo löydetty.
2022 syksyä kohti alkoi kuulua ikäviä taantuma uutisia yhä useammasta kanavasta ja sitten puskista ponkaisi ”joukkorahoituskuningas” Pyynikin Panimon konkurssi. Näihin asioihin loppui sijoittajien into Waahto Breweryn joukkorahoitusta kohtaan. Jo lokakuun alussa näytti siltä, että minimi tavoitetta ei välttämättä saavuteta, jolloin tuotannon pannut laitettiin käymään extra kovalla pöhinällä varmuuden vuoksi. Nimittäin tuotantokatkos vuoden 2023 alussa näytti enemmän todennäköiseltä mitä lähemmäksi joulua mentiin.
Joukkorahoituskampanja päättyi sovitusti 30.11.2022 ja minimi tavoitteesta puuttui yli puolet. Koska tavoitetta ei saavutettu, rahat palautettiin sijoittajille. Viimeinen keitto tehtiin samana päivänä ja siitä alkoi tuotannon alasajo, pahin pelko oli käynyt toteen. Onneksi juomaa oli saatu varastoon jopa enemmän kuin tarpeeksi talvikaudesta selviämiseksi. Keittolaitteet siirrettiin varastoon 23.12.2023 ja ne odottaa siellä siihen saakka kunnes saamme ratkaistua tilakysymyksen. Tai kunnes joku ostaa ne pois. Se olet kenties sinä?
Vuosi 2023 – Se oli siinä
Vai oliko? Se selviää viimeistään keväällä.
Tammikuun alussa tätä kirjoittaessa juomavarasto on saatu myytyä kegien osalta kokonaan pois ja pulloja riittää halukkaille vielä hyvin. Potentiaalisia panimotiloja on löytynyt muutama ja laitteiston myyntiäkin on jo kyselty. Katsotaan siis että miten tässä käy. Raha ratkaisee paljon.
Tätä ”Panimon historia” sivustoa päivitetään sitten kun panimon tilanne on selvinnyt, luultavasti 2023 vapun tienoolla.