Mallasviljasta mäskiä

Tiesitkö että oluen teossa käytetty vilja on suurelta osin ohraa, joka on idätetty eli mallastettu? Se on siis muutoin täysin samaa tavaraa kuin mistä voidaan tehdä esim. jauhoja, mutta sitä on vain yksinkertaistettuna liotettu vedessä, jotta se alkaisi itämään. Ja sitten se on kuivattu. Siihen ei ole siis laitettu mitään lisäaineita yms. Tästä syntyy panimossa mäskiä.

 

Puhdasta mäskiä Waahto Breweryltä

Waahto Breweryltä tuleva mäski on siis idätettyä viljaa, jota on liotettu vielä panimon päässä lämpimässä vedessä niin, että siitä on saatu irrotettua suurin osa sokereista. Jotkin panimot käyttävät mäskäyksessä eli liotuksessa erilaisia suoloja, kipsiä ja muita aineita, joilla he muokkaavat mäskin PH:ta ja muuta vesiprofiilia. Heidän tarkoitus on saada viljasta mahdollisimman paljon sokereita irti. Waahto Breweryllä ei kuitenkaan käytetä mitään lisäaineita missään vaiheessa oluen tekemistä ja tästä voisikin tehdä suoraan myös vaikka mallasleipää!

Mäskitankki
Waahto Breweryn mäskäystankki 2022

Mäskäyksen jäljiltä maltaaseen on jäänyt hurjan iso määrä kaikenlaista hyvää ravinnetta. Ja kun sokeripitoisuus on vähäisempi niin tätä voisi vissiinkin sitten kutsua ”low calorie” ruuaksi, vai kuinka? Tiedä tuota nimitystä sitten oikeaksi, mutta joka tapauksessa palautteen perusteella eläimet ovat voineet erinomaisesti näiden syönnin jälkeen! Mäski ei korvaa muuta ruokaa, mutta se on oikein hyvä korvike esim. kaupasta hankittavalle ohralle.

 

Ohraa ja vehnää

Mainitsin aluksi ohran ja siitä on hyvä tiedostaa, että niitä on erilaisia. Suurin osa on vaaleaa perusmallasta, mutta joukossa käytetään myös tummemmaksi kuivattuja ja paahdettuja laatuja. Nämä tuovat mäskiin makeampaa ja joskus jopa kitkerämmän paahteista makua. Olemme kuulleet, että kaiken väriset mäskit, tummimpia laatuja lukuun ottamatta, maistuvat eläimille oikein hyvin. Näin ollen emme tarjoa mäskiä, joka on liian tummaa (Stout ja Porter oluet).

Stout oluen mäski
Stout oluen mäski on hyvin tummaa

Mäskissä saattaa olla mukana myös vehnämallasta, joka ei ole ainakaan hevosten omistajien mukaan toivottua isoina pitoisuuksina. Pienet, noin 10-15% pitoisuudet eivät ole haitanneet. Sioille ja lampaille isosta vehnämäärästä ei ole kuulemma ollut haittaa. Emme siis tarjoa automaattisesti sitä mäskiä, joka sisältää paljon vehnää (Vehnä oluet). Ja jos pienikin vehnän määrä epäilyttää niin sitten tarjoamme sinulle vain sitä mäskiä, joka on 100% ohraa.

Mäskin lämpötilan mittaaminen
Tässä Jari mittaa Citra oluen mäskin lämpötilaa. Citrassa käytetään 14% Vehnämallasta, loput on vaaleita maltaita

 

Jos mäskin hakeminen kiinnostaa niin otahan yhteyttä ja jutellaan asiasta lisää! Yhteystiedot löytyvät kirjoituksen lopusta.

 

Muutama sananen mäskien noutamisesta

Pakkaamme mäskit normaalisti muovisiin Viking Maltin mallaspusseihin, jotka eivät ole vesitiiviitä ja jotka painavat 15-20kg per pussi. Auton penkille näitä ei siis kannata nostaa edes silloin, kun se on suojattu jätesäkillä. Talvella kuljettelu on helpompaa takakontissa, kun säkit ovat jäässä. Voimme myös laittaa mäskiä sinun omaan astiaan, mutta tällöin omalla nimelläsi selkeästi merkitty astia pitää olla panimolla viimeistään keittopäivän aamuna. Voimme myös sopia jonkin muun järjestelyn, joka on hyvä kaikille (esim. pienempien säkkien tekeminen).

Mäskiä eläimille
Nämä kaikki mäskit on menossa hevosille talvella 2022

Ala rajaa mäskin määrässä ei ole, saat sitä vaikka vain yhden kourallisen jos niin tahdot. Mäskiä tulee 100-150kg per keittopäivä. Keittopäiviä on normaalisti kolmesti viikossa ja ne on lähes aina tiistaisin, torstaisin sekä perjantaisin. Mäskit nostetaan panimon lastauslaiturille valmiiksi ja ne on haettavissa yleensä keittopäivänä 14.00 alkaen. Talven pakkasissa mäskit säilyvät ulkona pitkään, mutta kesällä ne on haettava panimolta saman päivän aikana, etteivät ne rupea pilaantumaan.

IPA 600 mäskiä
IPA:n mäskiä talvella 2022

Waahto Breweryllä on rehusertifikaatti, jonka ansiosta mäskiä voi syöttää myös tuotantoeläimille.

Jos olet vieläkin kiinnostunut mäskin hakemisesta niin minuun kannattaa ottaa yhteyttä soittamalla numeroon 044 989 6112. Kun hommat on saatu rullaamaan, niin voit halutessasi laittaa kyselyä mäskien hakumahdollisuudesta myös sähköpostitse: jari(ät)waahtobrewery.fi

 

 

Kirjoittajana toimi Jari Kouvalainen, joka vastaa nykyään pääasiassa Waahto Breweryn tuotteiden myynnistä ja markkinoinnista

Käy ihmeessä myös kurkkaamassa facebookista, että mitä muuta ajankohtaista meille kuuluu!