Kysymyksiä ja vastauksia -osio osakeantiin liittyen

Waahto Breweryn osakeanti avautui virallisesti 13.7.2022 ja kiinnostuneilta ihmisiltä tuli muutamassa päivässä todella hyviä aiheeseen liittyviä kysymyksiä. Tälle palstalle on koottu tärkeimmät Good to know asiat.

 

 1. Jos ostan Waahto Breweryn osakkeen, tuleeko minusta myös Waahto Groupin omistaja?

Ei tule. Waahto Group on aivan oma erillinen yhtiö.

 

 1. Onko minun työskenneltävä panimolla, jos ostan osakkeen

Osakkeet eivät sido omistajia käytännön työskentelyyn panimolla. Saatamme kuitenkin antaa halukkaille jossain vaiheessa mahdollisuuden tulla tekemään kanssamme olutta, jos sen valmistaminen kiinnostaa.

 

 1. Osingon jako nyt vai vasta tulevaisuudessa?

Meillä on tahtotilana jakaa osinkoa omistajille kerran vuodessa. Tarkoituksenamme on jakaa osinkoa heti kun yrityksen taloudellinen tilanne sen sallii. Alla on selitetty asiaa tarkemmin:

Osingonjako

Omistajien tavoitteena on pitää Yhtiön vakavaraisuus hyvällä tasolla. Yhtiöön kertyvät varat käytetään ensisijaisesti Yhtiön omien pääomien vahvistamiseen, sijoitetun vapaan oman pääoman rahaston palauttamiseen ja lainojen maksamiseen.

Omistajat voivat yksimielisesti päättää osingonjaosta Yhtiössä vain edellyttäen, että mahdollinen osingonjako ei vaaranna Yhtiön taloudellista asemaa, sovittuja investointeja tai Yhtiön operatiivisen toiminnan rahoitusta.

Mikäli yhtiöllä on pääomalainaa, maksetaan osinkoa vasta sen jälkeen, kun pääomalainat on kokonaan maksettu pois siltä osin kuin voitonjakokelpoisia varoja ei tarvita Yhtiön kasvuun, investointeihin tai muuhun kehittämiseen.

Tällä hetkellä prioriteettimme on vahvistaa yhtiön tasetta, jotta myöhemmässä vaiheessa osingonjako olisi mahdollista.

 

 1. Kuinka paljon saan osinkoa, sitten kun sitä jaetaan?

Osingon suuruus määräytyy sen mukaan, että omistatko A vai B -sarjan osakkeita. A-sarjan osakkeilla on 100-kertainen oikeus osinkoon B-osakkeisiin nähden. Osakkeiden määrä vaikuttaa myös siihen, että kuinka paljon saat osinkoa. Mitä enemmän osakkeita, sitä enemmän osinkoa. Tarkkaa summaa ei siis pysty sanomaan etukäteen

 

 1. Kuinka pitkään osakeanti on auki?

Osakkeita voi ostaa tämän kierroksen aikana 30.11.2022 saakka, mikäli antia ei ole merkitty täyteen sitä ennen. Tämän jälkeen osakkeita ei voi ostaa ennen uutta mahdollista kierrosta. Pidätämme oikeuden järjestää uusia osakeanteja tulevaisuudessa, kunnes suunniteltu anti on merkitty täyteen (eli kun A-osakkeita on myyty yhteensä 318kpl ja B-osakkeita 5000kpl).

Mikäli yo. annin jälkeen myöhemmin tarvitaan lisärahoitusta, pyritään se järjestämään perinteisten rahoituslaitosten kautta.

EDIT 15.9.2022: Osakeantia on päätetty jatkaa kahdella kuukaudella, se ei siis pääty 30.9.22 vaan 30.11.22

 1. Mitkä ovat A- ja B-osakesarjojen keskeiset erot?
 • A-osakkeen omistajat saavat äänestää yhtiön kokouksissa, B-osakkeen omistajilla ei ole tätä mahdollisuutta. Kaikki omistajat saavat tietenkin osallistua yhtiökokouksiin (ei hallituksen kokouksiin).
 • A-osakkeella on 100-kertainen oikeus osinkoon B-osakkeeseen verrattuna.
 • A-osake maksaa 1000€/kpl (min. osto 10kpl) ja B-osake maksaa 99€/kpl (ei ostorajoitteita).
 • Muut erot voi tarkistaa sivuiltamme: https://waahtobrewery.fi/osakeanti/

 

 1. Tarkemmat kuvaukset investointisuunnitelmista
 • Tavoitteemme on muuttaa uusiin isompiin tiloihin 2022 vuoden loppuun mennessä, koska nykyiset tilat eivät anna mahdollisuutta enää edes pienten laajennusten tekemiseen. Kaikki neliöt on jo käytetty hyödyksi.
 • Onnistuneen osakeannin päätteeksi ostamme 1000-2000L keittovehkeet ja huomattavan paljon kypsytyskapasiteettia. Voit lukea lisää suunnitelmistamme panimon historia sivuilta: https://waahtobrewery.fi/historia/
 • Investointitasot voi katsoa sivuiltamme: https://waahtobrewery.fi/osakeanti/

 

 1. Miksi Waahto Brewerylle ei hankita käytettyjä panimolaitteistoja?

Sopivan kokoisia vanhoja laitteita on hyvin vähän tarjolla meille sopivaan hintaa. Kesällä 2022 on meneillään neuvottelut kahden panimon kanssa heidän laitteiden ostamisesta, mutta hintapyynnöt ovat alustavasti liian korkeat.

Meille on jo teetetty uudet laitteistot sekä käymistankit. Ne odottavat vain rahtausta Suomeen.

 

 1. Joko panimolle on löydetty sopivat tilat?

Uudet sopivat tilat on löydetty ja niiden remontoiminen aloitetaan tammikuussa 2023. Tilojen osoitetta ei paljasteta vielä ennen kuin vuokrasopimuksessa on nimet alla. Waahto Brewery pysyy kuitenkin Savonlinnan kaupungin alueella.

 

 1. Mikä on panimon lähivuosien tuotestrategia?

Tuotantomäärät

 • Tällä hetkellä juomaa tuotetaan viikossa noin 2000L ja vuodessa noin 70 000L. Max. keitto koko on 700L. Kypsytyskapasiteetti on hyvin rajallinen, joka rajoittaa keittojen tekemisen noin 9 keittoon kuukaudessa.
 • Uusilla laitteilla pystytään tekemään kerralla 1000L ja kun on tarve, niin tuplakeitto on mahdollinen. Päivässä saadaan siis tuotettua olutta 2000L! Kypsytyskapasiteetti tulee olemaan niin iso, että juomaa saadaan ulos vähintään 300 000L vuodessa. Kapasiteettia on mahdollista kasvattaa noin 1M litraan/v ilman että uusista tiloista tarvitsee muuttaa pois. Tosin tällä hetkellä panimon tavoite ei ole ylittää 500 000L rajaa ainakaan ihan heti lähitulevaisuudessa.

 

Valikoima pyritään pitämään järkevällä tasolla

 • Pullo-oluiden määrää kasvatetaan max. 15 erilaiseen (nyt 12 erilaista).
 • Oluiden rinnalle tehdään todennäköisesti kahta erilaista siideriä ja muutamaa erilaista lonkeroa. Nyt valikoimassa on yksi supersuosittu ja herkullinen puolikuiva omenasiideri. Näiden lisäksi valmistamme omilla etiketeillä varustettuja ns. Private Label-tuotteita kaupoille, ravintoloille sekä yksityishenkilöille.
 • Hanatuotteiden osalta tullaan tarjoamaan perusolut-, siideri- ja lonkerovalikoiman lisäksi erikoisoluita, joita tehdään etenkin kausivalikoimaan.
 • Joka vuosi tehdään myös muutama ihan uusi olut hanavalikoimaan ja nämä ovat usein vain yhden keiton erikoiseriä.
 • Tislaustoiminnan aloittaminen ei ole suunnitelmissamme ainakaan ihan lähitulevaisuudessa.

 

Tuotelevikki ja sananen katteista

 • Vähittäiskaupan kautta myytävien juomien menekkiä pyritään kasvattamaan paljon isommaksi kuin mitä se on nyt. Kaupoissa myytyjen juomien katteet ovat pienemmät kuin ravintolamyynnin katteet. Toisaalta vähittäiskaupassa saadaan tuotteillemme parempi kuluttajanäkyvyys ja mahdollisuus kasvattaa brändiarvoa.
 • Myös ravintolamyyntiä pyritään lisäämään lähitulevaisuudessa, jossa pääpaino on hanajuomalla.
 • Uudet laitteet tehostavat tuotantoa ja siten parantavat siten myös myyntikatettamme. Toisaalta raaka-aineiden ja etenkin energian hintojen nousu on ollut voimakasta, jotka taasen asettavat paineita hintojen nostolle. Tämän hetken näkymin nämä kaksi vastakkaista voimaa kumoaisivat toisensa, jolloin meillä olisi mahdollisuus pitää hintatason ennallaan ja turvata volyymin kasvu niin ravintola- kuin vähittäiskauppamyynnissäkin.

 

 1. Waahto Breweryn hallituksen koostumus nyt ja osakeannin jälkeen?

Panimon hallituksessa on tällä hetkellä (kesä 2022) 5hlö, ja sen kokoa tullaan todennäköisesti kasvattamaan vuonna 2023. Tällä tavalla saadaan uusia hyviä näkökulmia asioihin. Tulevan hallituksen kokoa ja kokoonpanoa ei olla vielä päätetty vaan se katsotaan siinä vaiheessa, kun halukkaita ilmoittautuu mukaan.

 

 1. Mistä löydän Waahto Breweryn 2021 tilinpäätöksen ja taseen?

Nämä löytyvät Fundun sijoittaja sivuilta. Kummankin linkin takaa löytyy samat dokumentit

A-Sarja: https://portal.fundu.fi/view-share?id=5905591f-1e96-4b45-b172-7cc0edf2eb1e

B-Sarja: https://portal.fundu.fi/view-share?id=e945b019-305c-4566-8f28-eb2c13b6254e

 

 1. Mitä rahoilleni tapahtuu jos minimitavoitteeseen ei päästä?

Rahat palautetaan täysimääräisenä ja kaikkien osakkeiden merkitseminen perutaan. Peruminen koskee niin A kuin B -sarjan osakkeitakin.

 

 1. Mitä panimolle tapahtuu, jos minimitavoitteeseen ei päästä?

Panimon nykyisellä hallituksella on suunnitelmat tämän varalta. Waahto Breweryllä on todella vahvat yhteydet moniin ravintoloihin ja jatkamme toimintaa uusin järjestelyin. Tämä todennäköisesti tarkoittaa vain sitä, että emme pysty tulevaisuudessakaan vastaamaan kovaan juomakysyntään ja sehän olisi sääli se!