Savuinen juhlaolut on syntynyt

Oli vuosi 2017 kun Panimoravintola Huvilalle saapui Savonlinnan vapaapalokunnan edustaja kysymään että olisiko Waahto Breweryllä kiinnostusta tehdä heille oma olut. Oluen pitäisi olla savuolutta ja se tulisi heidän 140-vuotisjuhlille.

Meillä ei ollut tuohon aikaan kokemusta kyseisen tyylin oluiden valmistuksesta ja oli hyvä että sen tutkimiseen oli kaksi vuotta aikaa.

Samaisena vuotena rupesimme tekemään kokeiluita virerteessä olevan sokerin polttamisella keittokattilassamme ja näin syntyi TURF, eli turve oluet. Tämä tuotti tervapastillimaista pehmeää savuisuutta. Kyseinen tekotapa osoittautui kuitenkin erittäin vaikeaksi tavaksi tuottaa tasalaatuista olutta ja useammasta keitosta tulikin hyvin pistävän ja vanhetessaan jopa hieman epämiellyttävän makuista. Niinpä sokerin polttaminen päätettiin unohtaa. Mietimme myös savu aromin käyttöä, mutta se ei tuntunut miellyttävältä ajatukselta.

Niinpä vuonna 2018 aloitimme tekemään 20l koe keittoja erilaisilla savustetuilla maltailla. Ehken mielenkiintoisin kokeilu oli kirsikka savumaltaltaan käyttö, jonka avulla saimme tuotettua Lindemans Kriek tyylisen oluen. Vaikka se ei ollutkaan lambic niin oluessa oli mukavan pehmeä kirsikan maku sekä savun aromi. Tämä ei kuitenkaan ollut sitä mitä halusimme joten päätimme lähteä tutkimaan muita savumaltaita. Lappo.fi:n avustuksella löysimmekin lopulta saksalaisen pyökkisavumaltaan, jolla teimme lukuisia pieniä koekeittoja.

2019 keväällä saimme luotua kuparin punertavan savu oluen jossa käytimme pyökkisavumaltaan lisäksi saksalaisia humalia. Tämän jälkeen teimme vielä muutaman koe keiton, joiden avulla vahvistimme että nyt on löydetty oikeat raaka-aineet hyvää olutta varten. Saman vuoden kevät ja kesä oli erittäin kiireistä aikaa jonka vuoksi iso 700l keitto päästiin tekemään vasta heinäkuussa. Olut oli siis kokonaan valmis elokuussa 2019, eli aikalailla tasan kaksi vuotta siitä kun se oltiin tilattu meiltä.

SVPK:n Savuolut etiketti oli valmistunut jo 2019 keväällä ja se on savonlinnalaisen Digitaali Oy:n käsialaa. Waahto Breweryn oma Savu Ale -etiketti, johon tuli oluen kuvaus, valmistui vasta elokuussa. Tämä johtuu siitä että oluen kuvausta ei voida tehdä ennen kun se on kokonaan kypsä.

SVPK:n 140v. vuosijuhla illallinen pidettiin Bistro Waahdossa 30.8.19 ja osallistujille oli tarjolla hanassa erittäin tuoretta uutuus herkkua. Etiketit saatiin pulloihin muutama päivä myöhemmin ja nyt sitä on saatavilla kotiin ostettuna seuraavista paikoista: