Waahdon Joulu Porterille tunnustusta

Joulu Porter ”koko kansan huomion keskipisteessä” 9.12.2021

Sain ensimmäisen viestin 05.29 jossa luki vain ”Onnea!” Onneksi puhelimeni on öisin äänettömällä, muuten olisi voinut olla vaikea saada unta tuommoisen mysteerin jälkeen. Näistä tunnelmista lähti käyntiin torstai 9.12.2021, jolloin Waahdon Joulu Porter ja Waahto Brewery panimo sai yllättävää julkisuutta.

Selailin aamupalaa syödessä huvikseni Helsingin Sanomia ja ihmettelin samaan aikaan kun puhelimeen saapui yhä useampi ”Onnea! ja Onneksi olkoon!” -viesti. Kuten Suomalaiseen tapaan kuuluu, en kehdannut lähteä kysymään että mistä onnittelut johtuvat, vaan päätin ottaa asiasta itse selvää. Siispä näiden viestien innoittamana vilkaisin HS:n Ruoka puolta ja huomasin että siellä oli julkaistu uusi artikkeli ”Testissä jouluoluet: Tyylikäs, paahteisen maltainen voittaja sopii sekä kinkun kyytipojaksi että nautiskelujuomaksi”

En huomannut kansikuvassa mitään erikoista, vaikka pullomme siinä olikin esillä, ja kun tämän tyyliset uutiset kiinnostavat niin klikkasin itseni sisälle artikkeliin (tilaajille). Ensimmäisen kappaleen kohdalla ajattelin että tämähän kuulostaa hyvältä oluelta, pitääkin katsoa josko tuota löytyisi jostain kaupasta. Toisen kappaleen kohdalla jähmetyin täysin: ”Hyvin selvällä piste-erolla testin kärkeen nousi savonlinnalaisen Waahto Breweryn Joulu Porter.” Nyt selvisi onnitteluiden syy eikä omalla kohdalla tarvitse edes mennä hirmu kauaksi, että kyseistä olutta pääsee maistamaan.

Waahto Breweryn Joulu Porter Helsingin Sanomien artikkelissa

Jähmettymisestä toivuttuani ja artikkelin luettuani loppuun totesin panimon porukalle viestillä, että sattuipa hyvä tuuri, että uusi erä Porteria on juuri valmistunut ja sen pullotus on ajoitettu ensi viikon maanantaille (13.12.)!

Joulu Porterin saatavuus

Sitten se suuri kysymys, että mistä tätä herkkua sitten saa? Joulu Porter kuuluu Keskon jouluolut valikoimaan ja sitä on tilattu joka puolelle suomea niin Citymarketteihin, K-Supermarketteihin kuin pienimpiin K-marketteihinkin. Meillä ei ole tarkkaa tietoa, että mistä Joulu Porteria löytyy, sitä joutuu siis itse lähteä etsimään, pahoittelut tästä. Tämän torstai päivän aikana on vahvistunut, että juomaa on saatavilla viimeistään ensi viikon torstaina (16.12.) näistä paikoista

Savonlinna

– Waahto Breweryn panimokauppa (Puistokatu 4)

– Waahto Brewhouse Ravintola (Satamapuistonkatu 5)

– Wirta Pizza & Pasta (Puistokatu 2)

– Beats Club

– K-Citymarket Savonlinna

– K-Supermarket Hernemäki

– K-Market Hernemäki

– K-Market Kirkkokatu

– K-Market Pihlajaniemi

– K-Market Hovikulma

– Kruunupuisto (Punkaharju)

 

Muu Suomi

– K-Market Apaja (Puumala)

– K-Citymarket Sello (Espoo)

– K-Citymarket Tammisto (Vantaa)

– K-Citymarket Pilkko (Joensuu)

– K-Citymarket Järvenpää

– K-Supermarket Vuosaari (Helsinki)

– K-Market Pohjanneito (Joensuu)

– K-Market Jounin kauppa (Äkäslompolo)

– Selvä Pyy (Äkäslompolo)

– Bar DOM (Mikkeli)

– K-Citymarket Ruoholahti (Helsinki)

– K-Citymarket Ravattula (Turku)

Päivitän tätä listaa jatkuvasti sitä mukaa kun saan tietooni, että mistä Joulu Porteria on saatavilla.

EDIT 16.12.21 kello 8:00: Joulu Porter on myyty niin vähiin että sitä ei pystytä toimittamaan enään uusiin paikkoihin

EDIT 16.12.21 kello 15:00: Joulu Porter on nyt loppunut myös panimon kaupasta

Waahto Breweryn Porterin synty

Ensimmäinen keitos

Waahto Porterin kehitystyö aloitettiin syksyllä 2019, aika lailla tasan 2v sitten. Ensimmäinen versio myytiin Amerikan porter nimisenä 2019 kevään ja kesän aikana. Palaute oli hyvä, vaikkakin tässä versiossa oli liian suuri humalointi ”kaiken kansan olueksi”. Reilumpi humalointi oli tarkoituskin, siksi juoma nimettiin Amerikan Porteriksi (käytimme k -kirjainta tarkoituksella).

Keväällä 2020 Porter valittiin Keskon jouluolut valikoimaan mukaan ja siitä päästiin tekemään uusi esikoiskeitto, jossa keskityttiin nimenomaan katkero puolen humaloinnin vs. mallasrungon tasapainon löytämiseen. Tämä keitto laitettiin myyntiin kesällä 2020 Mestari Porter nimisenä (Mestari -sarjan 3. keitto) ja kun tästä saatiin hyvää palautetta, niin samaa reseptiikkaa käytettiin 2020 vuoden Keskon valikoimaan valitussa Waahto Joulu Porterissa.

Waahto Porter 5,5%

Koska Joulu Porterista jäi jäljelle ”ylimääräisiä” pulloja niin niille päätettiin teettää Waahto -sarjan etiketti (Lepakkohahmo KREIVI KRAPULA – Rauhanomainen oluenimijä) ja ne laitettiin yleiseen myyntiin Keskon yksinoikeuden päätyttyä 2021 vuoden puolella. Edellisestä hyvästä menekistä rohkaistuneina päätimme tarjota Porteria myös seuraavaksi jouluksi ja meidän yllätykseksi juoma tuli valituksi toisena vuotena peräkkäin Keskon jouluolut valikoimaan.

Uusia keittoja päästiin tekemään kesällä 2021 ja tällä kertaa keskityttiin mallaspohjan hiomiseen. Myös humalapuolella tehtiin radikaaleja muutoksia. Isoin muutos oli kuitenkin se, että nämä keitot keitti panimon nuorin tulokas, Topi Kämppi, pääasiallisen Olutmestarimme katsellessa sivusta. Voidaan siis sanoa, että kisälli on nyt näyttänyt kyntensä ja häntä voidaan ruveta kutsumaan Mestariksi 😉

Miltä se juoma sitten maistuu? Tämä Porter on suunniteltu helposti lähestyttäväksi ja siitä pystyy nauttimaan myös he jotka eivät ole tottuneet vahvoihin olut makuihin. Me itse kuvailemme porteriamme näin: mustanruskea, keskitäyteläinen, kahvin paahteisen maltainen, tasapainoisen hennosti humaloitu. Olemme siis samoilla linjoilla HS:n tuomariston kanssa, joka koostui oluet oikeasti todella hyvin tuntevista henkilöistä!

Jos aihe kiinnostaa enemmän niin tuotekorttiin pääset klikkaamalla tätä.

Waahto Porter KREIVI KRAPULA – Rauhanomainen oluenimijä

Kirjoittajana toimi Jari Kouvalainen, joka vastaa nykyään pääasiassa Waahto Breweryn tuotteiden myynnistä ja markkinoinnista