Waahto Brewerylle hopeaa arvostetussa olutkilpailussa
Waahto Brewery voitti kansainvälisesti arvostetussa Suomen Paras Olut kilpailussa hopeaa kahdella tuotteella. Tulosten julkistaminen ja palkintojen jako tapahtui Suomen Paras Olut -gaalassa 13.9. Viking Linen Olutristeilyllä.
Waahto Breweryn osalta hopeaa omissa kategorioissaan saivat:
- Red Ale 5,4% (irlantilainen punainen ale, joka kilpaili Vaalea tai keskitumma ale (eurooppalainen) –kategoriassa)
- Kahvi Stout 7,4% (irlantilainen extra stout, joka kilpaili Stout ja portteri –kategoriassa)
– Aivan huikean upea fiilis, kun oman pähkäilyn ja luomisen tulos voittaa mitalin. Ja nyt vieläpä kaksi yhdellä kertaa! Kaiken kruunaa Kahvi Stoutin keväällä nappaama hopea sija London Beer Competitionista, se on nyt siis kaksinkertainen hopea mitalisti, myhäilee Waahto Breweryn Olutmestari Jari Kouvalainen.
Teorian opiskelulla ja käytännössä oppimalla huipulle
Waahto Brewery täyttää tulevana tammikuuna (2020) neljä vuotta, mutta itse panimo on paljon vanhempaa perua. Tuomas Markkula ja Markku Pulliainen korjautti vanhan mielisairaalarakennuksen muutaman muun ystävän kanssa 2000-luvun alkupuolella ja perusti niihin tiloihin Panimoravintola Huvilan sekä Savonniemen Oluttehtaan, joka tuli tunnetuksi Huvila sarjan oluistaan.
Kyseiset suomalaisen pienpanimokulttuurin pioneerit muuttivat 2009 vuonna uusiin tiloihin Pernajalle (nykyään Loviisa), Malmgårdin kartano tiluksille. Malmgårdiin vietiin myös alkuperäiset oluen tekovälineet ja niiden tilalle tehtiin Savonlinnassa tilaustyönä pienemmät laitteet, joilla valmistetaan olutta vielä nykyäänkin.
Oluen teko jatkui alkuperäisten omistajien toimesta Huvilan tiloissa 2015 syksyyn saakka, jolloin he päättivät keskittää voimavarat yhteen paikkaan ja myydä ravintola- sekä panimoliiketoiminnan pois. Savonlinnalainen ravintola-alan yritys, Savon Mafia, päätti tarttua tähän tilaisuuteen ja hankki tarjolla olevat liiketoimet itselleen. Panimo nimettiin uudelleen ja se aloitti toimintansa tammikuussa 2016 Waahto Brewerynä.
Liiketoiminta kaupan myötä Savon Mafian ravintola puolelta oluen tekopuolelle siirtynyt väki sai Olutmestari koulutuksen, joka kesti koko kevään. Koulutuksessa käytiin läpi syvällisesti koko tuotanto prosessi ja kaikki oluen tekoon vaikuttavat asiat. Tämän tietopohjan ja vanhojen reseptien avulla aloitettiin menestyksellinen oluiden ja siiderin valmistus.
– Olemme oppineet teorian ja käytännön kautta tekemään niitä oluita ja siideriä mitkä ovat nykyään saatavilla. Jokaisena viikkona opimme jotakin uutta, jolla saamme kehitettyä tuotteitamme paremmaksi. Hyvien makujen eteen ollaan tehty kovasti työtä ja reseptejä ollaan viilailtu keittokerta toisensa jälkeen, kertoo Kouvalainen. Waahto Breweryllä rikottiin syyskuun alussa maaginen 350 keiton lukema, joka kertoo jo paljon oppimisen määrästä.
Waahto Brewery itsenäistyy ja kasvaa
Waahto Brewery itsenäistyi, eli panimo toiminta eriytettiin Savon Mafiasta, 2018 vuoden alussa. Kouvalainen kertoo, että tärkeimpänä syynä muutokseen oli se, että panimossa valmistetaan tuotteita ja Savon Mafialla puolestaan on vankka osaamistausta niiden myymisestä. – Päätimme panostaa kummankin yhtiön vahvuusalueisiin ja se kannatti; nykyään Savon Mafia on vieläkin yksi isoimmista ja asiantuntevimmista asiakkaistamme.
Panimon tuotanto on kasvanut joka vuosi ja tänä vuonna sen arvioidaan ylittävän 80 000 litran rajapyykin. Kouvalainen tietää kertoa, että nykyisellä laitteistolla voisi tehdä yli 100 000 litraa vuodessa, mutta oluen ja siiderin kypsyttämistä ei passaa hoputtaa, se kun usein pilaa hyvänkin tuotteen.
– Hiljaa hyvä tulee, muistuttaa Kouvalainen.
Hopeaoluet
Kahvi Stout ja Red Ale reseptit ovat Kouvalaisen käsialaa, mutta hän ei halua ottaa kaikkea kunniaa omille harteilleen.
– Panimossa toimiminen on tiimityöskentelyä ja kaikessa hyvin onnistuminen vaatii jokaisen työpanosta, muistuttaa Kouvalainen. Itse oluen tekemisen hoitaa nykyään Olutmestari Jari Korhonen, jolla on vankka ja laaja osaamistausta oluen valmistuksen osalta. – Korhosen saaminen tiimiimme oli lotto voittoon verrattava asia; on pitkälti hänen ansiotaan, että oluet ovat nyt ”mitali kunnossa”.
Vaikka hopea ei todellakaan ole häpeä niin siihen ei kuitenkaan kuulemma tyydytä vaan hiomista ja makujen parantelua jatketaan tulevaisuudessakin myös palkinto oluiden osalta. – Asiakkaat pitävät tuotteistamme kovasti ja tulevaisuus näyttää valoisalta, jopa niin kirkkaalta että joudumme harkitsemaan uusiin tiloihin siirtymistä tuotantokapasiteetin ollessa jo nyt tapissaan, vinkkaa Kouvalainen.
Suomen Paras Olut -kilpailu
Suomen Paras Olut -kilpailu on perustettu vuonna 2011 ja se on kasvanut joka vuosi voimakkaasti. Kilpailu ainoa pelkästään suomalaisia oluita tuomaroiva kisa, jossa ovat osallisena sekä isot että pienet panimot, ja sen tavoitteena on nostaa suomalaisten oluiden arvostusta sekä tehdä oluita ja niiden valmistajia tunnetuiksi. Kilpailun olut tuomarointi tapahtuu nykyään heinäkuussa osana Suuret Oluet Pienet Panimot -tapahtumaa Helsingissä.
Suomen Paras Olut -kilpailu on avoin kaikille Suomessa toimivien kaupallisten panimoiden valmistetuille oluille, jotka ovat säännöllisessä anniskelu- tai vähittäismyynnissä. Sen järjestää Suomalainen Olut ry.
Kilpailussa palkitaan kunkin sarjan kolme parasta tuotetta. Tuomaristo valitsee sarjojen parhaista Suomen Parhaan Oluen, joka palkitaan kunniamaininnalla ja diplomilla. Tämän lisäksi Suomen Paras Olut kustannetaan edustamaan Suomea ja voittajapanimoa European Beer Awards -kilpailuun. Kaikkien sarjojen kolme parasta olutta palkitaan kunniakirjalla.
Suomen Paras Olut -kilpailu on yksi seitsemästä Olutliiton kattojärjestön eli Euroopan Oluenkuluttajien liiton (European Beer Consumers Union) hyväksymästä kilpailusta. European Beer Consumers Union (EBCU) on määritellyt joukon kriteereitä, joita noudattavat kilpailut voivat saada EBCU hyväksynnän. Muita hyväksyttyjä kilpailuita ovat European Beer Star, World Beer Cup, Birra dell’Anno, Brussels Beer Challenge, Dutch Beer Challenge ja Austrian Beer Challenge.