Waahto IPA – 6 vuotta timanttista historiaa

Tammikuussa 2022 Waahto Brewery täytti 6 vuotta. Mitään juhlia ei pidetty, kiitos Koronan. Ehkä ensi vuonna sitten. Tai 4 vuoden päästä, kun panimo täyttää 10v. Kun juhlat järjestetään, olet tervetullut mukaan! Nyt tulei kuitenkin niin huippu merkkipaalu täyteen, että siitä on pakko kirjoittaa vähän enemmän. Teimme nimittäin kuudennen sadan keiton (600!) eilen ja se on IPAa, joka on ollut oluena mukana ihan alusta saakka. Se että Waahto IPA on ollut tuotannossa koko panimon historian ajan, kertoo siitä että menekki on hyvä ja että tuosta tuotteesta tykätään.

 

Waahto Breweryn alkutaival

Waahto Brewery aloitti toimintansa tammikuussa 2016. Olimme miettineet jo valmiiksi, että mitä juomia haluamme valmistaa ensimmäiseksi ja niiden osalta päätettiin lähteä liikkeelle ”suun mukaisista” tyyleistä. Näin ollen ensimmäinen keitto oli Golden Alea ja heti seuraavana päivänä tehtiin IPAa.

Waahto Golden Ale 2016
Ensimmäinen Golden Ale hanalätkä vuodelta 2016

IPA buumi oli ollut tuolloin jo pari vuotta kuumimmillaan myös suomessa ja jokaisella panimolla piti olla vähintään yksi IPA valikoimassa. Golden Ale puolestaan oli suunnattu heille, jotka eivät olleet vielä tottuneet katkerampaan olut-tyyliin. Näiden kahden oluen tekemistä harjoiteltiin kokonaiset 2kk (yhteensä 12 keittoa), jonka jälkeen uskallettiin lähteä tekemään muiden tyylilajien oluita.

Waahto IPA 2016
Ensimmäinen Waahto IPA hanalätkä vuodelta 2016

Kun sanon että harjoittelimme oluiden tekemistä, niin sitä se tosissaankin oli alussa. Saimme kyllä tuotettua hyvän maukasta juomaa, mutta tekemisessä ei ollut missään nimessä rutinoitunut meininki. Kun tekijät, laitteet ja olutreseptit ovat uusia niin toiminnan hiomisessa menee oma aikansa. Nykyään kokenut olutmestarimme valmistaa tuotteet rutiininomaisesti, laitteet ovat tuttuja ja reseptejä on hiottu moneen otteeseen.

 

IPA tyylin historiaa

Tiesitkös että IPA tulee sanoista India Pale Ale? Ei siis Indian Pale Ale, joka tarkoittaisi Vaaleaa Intiaani olutta! India Pale Ale oluttyyli kehitettiin jo 1700-luvulla, kun britit matkustivat ristiin rastiin maailman meriä. Toisin kuin usein ajatellaan, briteillä ei ollut erityistä halua viedä olutta Englannista Intiaan vaan olut oli laivamatkoilla ikään kuin pakollinen paha. Olut kun on ollut iät ajat yksi turvallisimmista jano juomista, etenkin siitä syystä, että siinä oleva alkoholi tappaa tehokkaasti bakteereita jo pieninäkin määrinä.

Waahto IPA 2016
Virheellinen Waahto IPA hanalätkä vuodelta 2016 (ei ollut koskaan käytössä)

Erityisesti pitkillä merimatkoilla puhtaan veden saanti oli lähes mahdotonta. 1700-luvulla Intia oli Britannian siirtomaa ja yhden suuntainen matka kesti meritse noin 4kk. Tuon ajan laivoilla ei ollut mitään ruokien taikka juomien jäähdytysmahdollisuuksia. Näinpä joka päiväisestä janojuomasta, eli oluesta piti tehdä alkoholipitoisuudeltaan vahvempaa, jotta se ei pilaantuisi. Koska merimiehien piti tehdä myös töitä niin tämä keino ei ollut yksistään riittävä ratkaisu. Näin ollen olueeseen piti myös käyttää reilusti normaalia enemmän humalaa.

Humalalla oli huomattu olevan tietyssä määrin olutta säilöviä ominaisuuksia ja mitä isompia määriä sitä käytettiin, niin sitä pidempään olut säilyi. Tuolloin ei vielä tiedetty, että pitääkö humalaa käyttää vain keittovaiheessa vai pitääkö se lisätä käymisen aikana vai kenties vasta käymisen jälkeen, jonka takia sitä laitettiin reilusti nesteen joukkoon jokaisessa työvaiheessa. Näin tekemällä saatiin pitkään säilyvää, suhteellisen vähäalkoholillista (noin 6%), katkeraa ja enemmän aromipitoista olutta, jota alettiin kutsua jossain vaiheessa India Pale Aleksi.

1700-luvun loppupuolella mallastus oli kehittynyt niin paljon, että suurin osa oluen teossa käytetyistä maltaista oli vaaleaa. Nimenomaan tästä vaaleammasta maltaasta saatiin eniten käymiskelpoisia sokereita irti, jolloin myös alkoholiprosentin kasvattaminen oli mahdollista pienemmällä määrällä mallasta. Jo tuolloin osattiin ajatella hyötysuhteita. Tästä syystä laivoilla oleva olut oli väriltään lähes poikkeuksetta täysin vaalean ja vaalean meripihkan väliltä. Siitä tulee nimen loppuosa PA eli Pale Ale.

 

Waahto IPA kehittyy

Vaikka se ei ulospäin niin hirmuisesti näy niin panimon ”konepellin alla” on tapahtunut paljon 6 vuoden aikana. Etenkin olemassa olevien juomien reseptien kehittely on mennyt isoin harppauksin eteenpäin, kun olemme ottaneet käyttöön erilaisia välineitä ja työkaluja. Taakse päin katsottuna voi sanoa, että Waahto Brewerylle tulee noin 100 keiton välein käyttöön yksi merkittävä apuväline/asia, jolla pystymme parantamaan tuotteidemme laatua. Tämän lisäksi mukaan tulee joka vuosi muutama pienempi asia, joilla pyritään parantamaan jonkin yksittäisen tuotteen tiettyä ominaisuutta. Waahto IPA on tässä suhteessa erinomainen esimerkki.

Kahden ensimmäisen vuoden Waahto IPA:t olivat hieman epämääräisiä ”IPA Bittereitä”, joissa olisi saanut olla enemmän aromia ja vähemmän maltaan makeaa runkoa. Runsaampi mallasrunko toi värille tummempaa syvyyttä ja se oli enemmänkin punaisen meripihkainen kuin vaalea. Tämä voidaan tosin lukea hyväksi asiaksi, sillä Itä-Suomessa ei oltu vielä totuttu hirmu katkeriin olut tyyleihin. Eräänkin kerran vanhempi asiakas palautti täyden tuopin Happy Time Baarin (nykyinen Beats Club) tiskille sanoen, että ”tämä kalja on todella pahaa!”. Kaikesta huolimatta Waahto IPA liikkui hyvin ja sitä päästiin tekemään kumpanakin ensimmäisenä vuotena 14 keittoa eli yhteensä 28.

Waahto IPA 2017
Waahto IPA:n hanalätkän ilme muutettiin vastaamaan sen aikaista pullojen ilmettä tammikuussa 2017

 

Kolmas toimintavuosi eli vuosi 2018 oli panimolle suurta kehittymisen aikaa, pitkälti sen ansiosta, että tammikuussa astui yllättäen voimaan uusi alkoholilaki, joka mahdollisti alkoholiprosenttien noston vähittäiskauppa tuotteissa 4,7 prosentista 5,5 prosenttiin. Nyt ei enää tarvinnut ”laimeentaa” oluita vaan ne pystyttiin tekemään sellaisiksi kuin ne oli alun perin suunniteltukin.

Waahto IPA 2018
Waahto IPA:n ilme heti suuren alkoholiuudistuksen jälkeen tammikuussa 2018

Myös Waahto IPA:n reseptiä lähdettiin tarkastelemaan sekä kehittämään uusin ideoin. Tätä varten panimolle ostettiin mm. kaksi ihan pelkästään IPA oluista sekä niiden humaloinneista kertova kirja. Ostokset kannattivat todellakin, niiden tukemana Waahto IPA:n reseptin kehittelyä ollaan toteutettu nyt jo kolmen vuoden ajan pienten muutosten avulla ja keitto keitolta. Mitään isoja säätöjä ei olla tehty vaan keittoihin on tehty pieniä viilailuita pikkuhiljaa. Yksittäiset pienet muutokset ovat siitä syystä parhaita, että pystymme arvioimaan niiden vaikutukset helposti. Jos muuttaisimme esimerkiksi mallasrunkoa sekä humalointia yhtä aikaa niin emme välttämättä osaisi arvioida, että mikä asia vaikutti mihinkä ja millä lailla.

Waahto IPA 2019
Waahto IPA vuodesta 2019 eteenpäin

Valtavan kokemuksen omaava olutmestarimme on saanut oluen runkoa pikkuhiljaa vaaleammaksi sekä kevyemmäksi. Samalla katkero sekä aromipuoli on parantunut huomattavasti. Meidän tuotesivuilta voi käydä lukemassa että miten kuvailemme nykyistä Waahto IPAa. Waahto IPA:n kehitys ei suinkaan päättynyt vuoteen 2021 vaan meillä on jo pitkälle mietityt suunnitelmat, joilla etenkin tätä olutta saadaan paranneltua jatkossakin. Ja tämä onkin pienpanimo työskentelyn yksi parhaimmista puolista; aina voi kehittää vanhaa ja kehittyä samalla itse paremmaksi tekijäksi.

Waahto IPA pullo 2018
Waahto IPA pullo tammikuusta 2018 eteenpäin

 

Waahto IPA 600

Tosiaan, nyt on saatu keitettyä panimon 600:s keitto ja se on orginaali reseptin alkoholipitoisuutta mukaillen Waahto IPA 6,00%. Tätä ei kuitenkaan ole tehty täysin alkuperäisen reseptiikan mukaisesti vaan tässä on yhdistelty niin vanhaa kuin uuttakin. Kunhan tämä valmistuu suunnilleen huhtikuun alkupuolella, niin tämä tulee saataville pelkästään hanaan ja siinä on tasan 6,0% alkoholia. Katkeroarvokin on tasan 60EBU, aivan kuten alkuperäisessä Waahto IPA:ssa. Paljon kutosia, voi olla että tämä nimetään 666 olueksi. Vai mitä mieltä olette? 😉

EDIT 6.4.22. Nyt on erikoiserä kegitetty ja se on matkalla ravintoloihin. Tätä super harvinaista herkkua kannattaa lähteä kyselemään seuraavista ravintoloista ensi viikolla:

  • Olutravintola Sillansuu (Savonlinna)
  • Save File Tampere
  • Selvä Pyy (Äkäslompolo)

Lopullinen kuvaus kuuluu seuraavanlaisesti: IPA 600 on tyyliltään West Coast IPA ja siinä on 6,0% alkoholia (kypsyy vielä kegissä, jolloin alkoholi nousee sopivasti kyseisen tyylin määritelmän mukaiseksi 6,1%). Humalina toimii CTZ, Galaxy ja Citra. Galaxyä käytettään aromihumalana, jolloin oluessa on hedelmäisempää ”ananaisuutta”. IBU eli katkero on 60. Maltaina käytettiin Pils Maltia, Cara Palea, Cara 100:sta, Red Activea sekä Black Maltia. Väri on aavistuksen vaaleampi kuin normi Waahto IPA:ssa ja suutuntuma on myös hieman kuivempi.

IPA 600
PA 600 hanalätkä. QR koodi ohjaa tälle sivulle

 

Kirjoittajana toimi Jari Kouvalainen, joka vastaa nykyään pääasiassa Waahto Breweryn tuotteiden myynnistä ja markkinoinnista